De voordelen van een intensief of extensief groendak

Groen in je leefomgeving integreren? Tegenwoordig is het onmisbaar geworden. Een mooi voorbeeld hiervan is een groendak. Niet enkel goed voor het milieu, maar het ziet er ook nog eens esthetisch mooi uit en geeft je woning of gebouw een natuurlijke uitstraling.

Wat is een groendak?

Een groendak is simpelweg een dak dat begroeid is met planten. Er zijn twee soorten groendaken: intensieve en extensieve groendaken. Het verschil tussen beide zit in de mate van begroeiing en onderhoud.

Image
De voordelen van een intensief of extensief groendak

Intensieve groendaken

Een intensief groendak is een daktuin met een uitgebreide begroeiing van vaste planten, grassen, struiken en zelfs bomen. Dit type groendak vereist regelmatig onderhoud en is daarom voornamelijk geschikt voor grote daken en dakterrassen die regelmatig gebruikt worden. Een intensief groendak biedt ook extra isolatie, waardoor het 

Extensieve groendaken

Een extensief groendak is een dak begroeid met mossen, vetplanten en kruiden. Dit type groendak vergt weinig onderhoud en is daarom geschikt voor kleine en grote daken die niet vaak gebruikt worden. Een extensief groendak heeft ook een positief effect op de waterhuishouding en kan de levensduur van het dak verlengen.

Image
De voordelen van een intensief of extensief groendak

De voordelen van een groendak

Een groendak heeft vele voordelen, niet alleen voor het milieu, maar ook voor jou als (eventuele) eigenaar. Hieronder hebben we een aantal voordelen voor je op een rijtje gezet:

1. Goed voor het milieu: een groendak absorbeert CO2, vermindert de hitte in stedelijke gebieden en kan regenwater opvangen. Hierdoor wordt het rioleringssysteem minder belast en kan er meer water opgenomen worden door de grond.

2. Verlengt de levensduur van het dak: een groendak beschermt het dak tegen UV-straling en extreme weersomstandigheden. Dit verlengt de levensduur van het dak aanzienlijk en bespaart kosten op reparaties en vervangingen.

3. Isolerend: een groendak heeft een isolerende werking en kan de temperatuur in de zomer verlagen en in de winter verhogen. Dit kan leiden tot energiebesparing en vermindering van de CO2-uitstoot.

4. Esthetisch mooi: een groendak ziet er niet alleen mooi en natuurlijk uit, het kan ook bijdragen aan de waarde van het pand.

5. Subsidies: er zijn verschillende subsidies beschikbaar voor de aanleg van een groendak, die ongetwijfeld financieel voordeel kunnen opleveren.

Conclusie

Een groendak is niet alleen mooi, het biedt ook vele voordelen voor het milieu en de eigenaar. Of je nu kiest voor een intensief of extensief groendak, er zijn vele mogelijk. Droom je ervan om een groendak in jouw tuinontwerp te integreren? We helpen je graag bij het ontwerpen van jouw totaalproject.

U bent
particulier
U bent
professioneel